TOP 10
1 The Illusionit - a világ legjobb illúzionitái Budapesten 2020 - Budapest BOK CSARNOK
2 Dido koncert 2020 - Veszprémfest
3 Star Wars kiállítás Magyarországon
4 EDDA koncert 2020 - Budapest Aréna
5 We Will Rock You - Queen musical Budapest
6 Il Divo koncert 2020 - Budapest Aréna
7 Republic koncert 2020
8 Macskák musical 2020 - BOK Csarnok
9 Jézus Krisztus Szupersztár Szegeden!
10 Rómeó és Júlia musical 2020 - Budapest Aréna
Ezt nézik mások
Rákász Gergely - Karácsonyi történetek
Balaton Sound 2020
Mamma Mia musical - Budapest - Madách Színház
Vangelis koncert - Szombathely
Lara Fabian koncert
Harlem Globetrotters 2020
Dumaszínház jegyek
James Blunt koncert
Futótűz
Mózes, avagy a Tízparancsolat

Mediterranean Ansamblea és vendégeik Gerendás Péter és Somló Tamás koncert

Dátum: 2013.08.29.
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház

Szefárdiak és askenáziak zenéje a Zsidó Nyári Fesztiválon 2013. augusztus 29-én. Az Ansablea Mediterranea koncertjére már árulják a jegyeket.

Az Ansamblea Mediterranea (Mediterran Együttes), egyike azon kevés társulatoknak, amelyik a szefárd zenének szentelte magát. A “szefárd” név a héber “Sepharad” szóból ered; jelentése, Spanyolország. A szefárdiak az Ibériai félszigeten éltek egy évezreden keresztül, ezen idő alatt születtek meg a zsidó teológiai, filozófiai és irodalmi munkák nehány legértékesebb darabjai.
Azonban, a spanyol zsidókat a mór muzulmánokkal egyutt kiűztek Spanyolországbol es új otthont kellett keresniük – ami nagyrészt a teljes mediterrán vidéket jelentette. A költözesi folyamat gazdagabbá tette a szefárd – es a már ott élő népek kulturális életét. Ez alól Budapest sem volt kivetel. A Budapesten elő zsidók – mint ahogy a Kelet- es Közep-Európa többi reszein elők - askenázi származású zsidók voltak. (Az askenáziak nagy általánosságban, jiddisül beszélő német származásúakat jelölnek). A szefárd zsidók először a XVI. század közepén, a török honfoglalás idején érkeztek Budapestre. Budapest ( vagy “Buda”, ahogy abban az időben nevezték) a zsidó kulturális élet központjának számított Európában. A szefárdi emigránsok a helyi askenázi közösséggel együtt kulturális hidat építettek kelet es nyugat között.

Az Ansambla Mediterranea egyedi repertoárjában ötvözi a szefárd és az askenázi zenét, és ezzel tovabbszövi a két zsidó kultúra közötti kulönleges párbeszédet. A neves, nyolc-fős együttes 13 éve fejleszti egyéni stílusát és ezalatt az idő alatt fölléptek egész Európában illetve Izraelben. Izgalmas zenei hangzásuk a klasszikus kompozíciós- és improvizációs elemeket felhasználva különleges élményt nyújt.

Jegyek: 3900, 5800 Ft

Mediterranean Ansamblea és vendégeik Gerendás Péter és Somló Tamás koncert

Dátum: 2013.08.29.
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház

Jegyajánló.hu - Legyen egy jó programod!

Vásárlói tájékoztató | Általános szerződési feltételek | Kapcsolat

Partnereink: